- Opis
- Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Bogata w związki mineralne i witaminy: B1, B2, F, K. Jest ona doskonałym dodatkiem do zup, gulaszu lub sałatek. W okresie Świąt Bożego Narodzenia pszenica obłuszczona jest podstawowym składnikiem kutii wigilijnej, z dodatkiem maku, miodu, orzechów i rodzynek stanowi ona tradycyjną potrawę świątecznego stołu.
- Składniki
- pszenica obłuszczona
- Instrukcja użycia
- Ziarno pszenicy najlepiej namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie, po czym podgrzewać na małym ogniu do napęcznienia. Wersja na kutię wigilijną: 40 dag pszenicy (łuskanej), 40 dag maku niebieskiego, 0,5l midou, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe. Pszenicę opłukać i gotować, aż będzie miękka (na jedną szklankę pszenicy użyć do gotowania dwie szklanki wody). Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić. Orzechy i migdały pokroić w cienkie paseczki; figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić na drobną kosteczkę. Wymieszać bakalie, pszenicę oraz zmielony mak dodając gorący miód.
- Producent
- Florpak S.A. ul. Skwer Kard. Stefana Wyszyńskiego 5/32 01-015 Warszawa biuro@florpak.pl
- Warunki przechowywania
- przechowywać w suchym i ciemnym miejscu Zakres temperatury przechowywania: od 5°C do 25°C.
Inne informacje
- Ilość netto (g/ml):
- 400
- Dostawca:
Rzeczywiste towary mogą wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach. Rzeczywiste towary mogą być dostarczone w innym opakowaniu, wyglądać lub mieć inny kształt. Informacje zawarte w opisie produktu dostępnym w sklepie internetowym mają charakter ogólny; w związku z tym nie są one identyczne z informacjami podanymi na opakowaniu produktu. Informacje podane na opakowaniu produktu są bardziej szczegółowe i mogą nieznacznie różnić się od informacji podanych w opisach produktów dostępnych w sklepie internetowym. Zawsze zaleca się przeczytanie i przestrzeganie informacji podanych na opakowaniu produktu. Liczba produktów objętych promocją jest ograniczona.