- Opis
- BIO KASZKA ORKISZOWO-OWSIANA Z KAKAO I DAKTYLAMI CZARY MAMY Wyróżnia się intensywnym kakaowym smakiem i delikatną nutą owocowej słodyczy pochodzącej z daktyli. Oprócz tego, że jest świetną propozycją na śniadania i podwieczorki, może być także idealną bazą do pieczenia. Z łatwością wyczarujesz z niej ciasteczka, muffinki, naleśniki i wiele innych domowych wypieków. Kaszki z przyprawami to wyjątkowo pyszne propozycje smakowe. Naturalne kaszki do gotowania zostały wzbogacone o najwyższej jakości ekologiczne przyprawy. Udało nam się stworzyć niebanalne połączenia. Karob z cynamonem cejlońskim, kakao z daktylami dołączają do znanej już Wam wanilii burbońskiej oraz kaszki z mieszanką piernikową - to nasze autorskie propozycje delikatnych, lecz wyrazistych smaków. Jesteśmy przekonani, że kaszki z przyprawami znajdą swoich fanów nie tylko wśród najmłodszych. Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego. BIO KASZKA ORKISZOWO-OWSIANA Z KAKAO i DAKTYLAMI NOWOŚĆ BIO KASZKA OWSIANO-GRYCZANA Z KAROBEM I CYNAMONEM CEJLOŃSKIM NOWOŚĆ BIO KASZKA JAGLANO-ORKISZOWA Z WANILIĄ BURBOŃSKĄ BIO KASZKA PIERNIKOWA (oferta limitowana na Święta Bożego Narodzenia dostępna w listopadzie i grudniu) ORKISZ Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm. Do naszych kaszek używamy tylko i wyłącznie najczystszych odmian orkiszu: Schwabenkorn, Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn. OWIES Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety nadal do produkcji żywności wykorzystuje się zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu, regulującego pracę jelit. KAKAO Kakaowiec jest drzewem, znanym ludziom już od starożytności. Owoce kakaowca są bogatym źródłem polifenoli wykazujących działanie spowalniające starzenie się komórek, a także przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz antyoksydacyjne. Jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu. Kakao, poprzez zawartą teobrominę i kofeinę, przyczynia się do zwiększenia koncentracji i obniżenia poziomu zmęczenia. Zawarte w nim substancje o działaniu kardioprotekcyjnym chronią nasz układ sercowo-naczyniowy. Tryptofan i serotonina zawarte w kakao mają korzystny wpływ na produkcję endorfin, a więc na znany i potrzebny wszystkim dobry humor. Ziarna kakaowca mają niski indeks glikemiczny (IG = 20). DAKTYLE Daktyle są podobne do rodzynek – ale dużo większe i jeszcze słodsze! To jedne z najsłodszych suszonych owoców. Są idealne jako zamiennik cukru: w deserach, koktajlach czy pastach kanapkowych. Występują w formie sproszkowanej jako syrop oraz coraz częściej dostępne są również w formie świeżej. Oprócz naturalnej słodyczy, wnoszą dodatkowo witaminy i składniki mineralne: wapn, magnez, potas, witaminy z grupy A oraz błonnik. BIO KASZKA ORKISZOWO-OWSIANA Z KAKAO I DAKTYLAMI CZARY MAMY Wyróżnia się intensywnym kakaowym smakiem i delikatną nutą owocowej słodyczy pochodzącej z daktyli. Oprócz tego, że jest świetną propozycją na śniadania i podwieczorki, może być także idealną bazą do pieczenia. Z łatwością wyczarujesz z niej ciasteczka, muffinki, naleśniki i wiele innych domowych wypieków. Kaszki z przyprawami to wyjątkowo pyszne propozycje smakowe. Naturalne kaszki do gotowania zostały wzbogacone o najwyższej jakości ekologiczne przyprawy. Udało nam się stworzyć niebanalne połączenia. Karob z cynamonem cejlońskim, kakao z daktylami dołączają do znanej już Wam wanilii burbońskiej oraz kaszki z mieszanką piernikową - to nasze autorskie propozycje delikatnych, lecz wyrazistych smaków. Jesteśmy przekonani, że kaszki z przyprawami znajdą swoich fanów nie tylko wśród najmłodszych. Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
- Składniki
- kaszka orkiszowa pełnoziarnista ekologiczna (46,5%), kaszka owsiana ekologiczna (40%), kakao w proszku ekologiczne (10%), sproszkowane daktyle ekologiczne (3,5%)
- Producent
- HELPA ALEKSANDRA BUDZOWSKA, ANNA RÓŻYK SPÓŁKA JAWNA Żabia 40 05-504 Henryków-Urocze
- Warunki przechowywania
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Zakres temperatury przechowywania: od 15°C do 25°C.
Zalecana dzienna porcja
-
Wartość energetyczna
347 Kcal
1462 kJ
17,4% -
Tłuszcze
5,3 g
7,6% -
Nasycone kwasy tłuszczowe
1,4 g
7% -
Węglowodany
54 g
20,8% -
Cukier
3,7 g
4,1% -
Białka
14 g
28% -
Sól
0,01 g
0,4%
Inne informacje
- Ilość netto (g/ml):
- 200
- Dostawca:
Rzeczywiste towary mogą wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach. Rzeczywiste towary mogą być dostarczone w innym opakowaniu, wyglądać lub mieć inny kształt. Informacje zawarte w opisie produktu dostępnym w sklepie internetowym mają charakter ogólny; w związku z tym nie są one identyczne z informacjami podanymi na opakowaniu produktu. Informacje podane na opakowaniu produktu są bardziej szczegółowe i mogą nieznacznie różnić się od informacji podanych w opisach produktów dostępnych w sklepie internetowym. Zawsze zaleca się przeczytanie i przestrzeganie informacji podanych na opakowaniu produktu. Liczba produktów objętych promocją jest ograniczona.