- Opis
- BIO KASZKA OWSIANO-GRYCZANA Z KAROBEM I CYNAMONEM CEJLOŃSKIM CZARY MAMY Jest to naturalnie słodka kaszka dzięki obecności karobu oraz cynamonu. W sytuacjach alergii na kakao, to karob swym smakiem godnie je zastępuje i nadaje potrawom karmelowy kolor. Dodany tu cynamon cejloński jest bezpieczniejszy dla dzieci od powszechnie znanej odmiany cassia. Dzięki tym dodatkom, kaszka jest świetną propozycją na śniadania i podwieczorki. Może być także idealną bazą do pieczenia. Na jej podstawie można upiec ciasteczka, muffinki, naleśniki i wyczarować wiele innych dań. Kaszki z przyprawami to wyjątkowo pyszne propozycje smakowe. Naturalne kaszki do gotowania zostały wzbogacone o najwyższej jakości ekologiczne przyprawy. Udało nam się stworzyć niebanalne połączenia. Karob z cynamonem cejlońskim, kakao z daktylami dołączają do znanej już Wam wanilii burbońskiej oraz kaszki z mieszanką piernikową - to nasze autorskie propozycje delikatnych, lecz wyrazistych smaków. Jesteśmy przekonani, że kaszki z przyprawami znajdą swoich fanów nie tylko wśród najmłodszych. Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego. BIO KASZKA ORKISZOWO-OWSIANA Z KAKAO i DAKTYLAMI NOWOŚĆ BIO KASZKA OWSIANO-GRYCZANA Z KAROBEM I CYNAMONEM CEJLOŃSKIM NOWOŚĆ BIO KASZKA JAGLANO-ORKISZOWA Z WANILIĄ BURBOŃSKĄ BIO KASZKA PIERNIKOWA (oferta limitowana na Święta Bożego Narodzenia dostępna w listopadzie i grudniu) OWIES Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety nadal do produkcji żywności wykorzystuje się zaledwie 5% światowych zbiorów. Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu, regulującego pracę jelit. GRYKA Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, grykę uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza. KAROB Wyglądem przypomina dobrze wszystkim znane kakao i często spotkamy go w podobnej, sproszkowanej formie. Stosowany jest często jako jego zamiennik, np. u alergików. Jednak naturalnie ma zdecydowanie więcej słodyczy, co związane jest z tym, że jest źródłem węglowodanów (w tym sporych ilości cukrów prostych), za to pozbawiony jest praktycznie tłuszczu. Daje nam spore możliwości kulinarne i może być źródłem naturalnej słodyczy w deserach i słodkich daniach, takich jak babeczki czy placuszki. CYNAMON CEJLOŃSKI Przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca. Charakteryzuje się pięknym zapachem i naturalnie słodkim, lekko korzennym smakiem. Cynamon to jedna z najdłużej znanych przypraw i od zawsze uznawana jest za prozdrowotną. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Mimo, że dodajemy do kaszki niewielkie ilości cynamonu, to może być on cennym składnikiem diety, choćby dlatego, że świetnie podkręca naturalnie słodki smak potraw, dzięki czemu nie ma konieczności dodawania cukru. Wybraliśmy szczególną odmianę cynamonu – cynamon cejloński, który jest bezpieczniejszy pod względem zawartości kumaryny dla dzieci (składnika cynamonu, który może być potencjalnie toksyczny) od odmiany powszechnie znanej na rynku – cassia.
- Składniki
- kaszka owsiana ekologiczna (70%), kaszka gryczana ekologiczna (20%), sproszkowany karob ekologiczny (7,5%), cynamon cejloński mielony ekologiczny (2,5%)
- Producent
- HELPA ALEKSANDRA BUDZOWSKA, ANNA RÓŻYK SPÓŁKA JAWNA Żabia 40 05-504 Henryków-Urocze
- Warunki przechowywania
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Zakres temperatury przechowywania: od 15°C do 25°C.
Zalecana dzienna porcja
-
Wartość energetyczna
358 Kcal
1507 kJ
17,9% -
Tłuszcze
5,9 g
8,4% -
Nasycone kwasy tłuszczowe
1 g
5% -
Węglowodany
58 g
22,3% -
Cukier
4 g
4,4% -
Białka
12 g
24% -
Sól
0,02 g
0,8%
Inne informacje
- Ilość netto (g/ml):
- 200
- Dostawca:
Rzeczywiste towary mogą wyglądać nieco inaczej niż na zdjęciach. Rzeczywiste towary mogą być dostarczone w innym opakowaniu, wyglądać lub mieć inny kształt. Informacje zawarte w opisie produktu dostępnym w sklepie internetowym mają charakter ogólny; w związku z tym nie są one identyczne z informacjami podanymi na opakowaniu produktu. Informacje podane na opakowaniu produktu są bardziej szczegółowe i mogą nieznacznie różnić się od informacji podanych w opisach produktów dostępnych w sklepie internetowym. Zawsze zaleca się przeczytanie i przestrzeganie informacji podanych na opakowaniu produktu. Liczba produktów objętych promocją jest ograniczona.